You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Hogyan lehet a leghatékonyabban elűzni a vakondot?

Hogyan lehet a leghatékonyabban elűzni a vakondot?

A vakondriasztók használatával vegyesek a tapasztalatok, ezért összegyűjtöttük, melyek a tipikus hibák és mi az, amit fontos betartanunk ahhoz, hogy igazán hasznát vehessük a vakondriasztóknak, és biztos sikerrel járhassunk.

Milyen kérdésekre kap választ a cikkben
  • Ismerjük meg az ellenséget, ha le akarjuk győzni
  • Hogyan lehet megszabadulni a vakondoktól?
  • A korszerű vakondriasztók működési elve
  • A vakondriasztók típusai - előnyök
  • Melyek a leggyakoribb hibák és a csalódások okai a vakondriasztókkal kapcsolatban?
  • A vakondriasztó készülékek helyes elhelyezése
  • Hány vakondriasztóra lesz szükségem?
  • Mit tehetünk a nagyobb hatékonyság érdekében?
  • Hogyan alkalmazhatók megelőzésre a vakondriasztókat?
  • Mit kell tudni a vakondriasztás érdekében a különböző évszakokban?
  • Milyen vakondriasztót válasszunk?
Ismerjük meg az ellenséget, ha le akarjuk győzni

A probléma jól ismert, hogy a vakondok tönkreteszik, összetúrják, elcsúfítják a gyepet, nehézzé válik füvet nyírni a dimbes-dombos kertben, ráadásul néha a termést is kitúrják. Rendkívül bosszantóak, különösen amikor eső után még jobban beindulnak, mert a megpuhult földben könnyebben dolgoznak, több a táplálék is, és ilyenkor kitisztítják a meglévő, de bemosódott járataikat.

A vakond rövid idő alatt egy szerteágazó alagútrendszert, akár több száz métert is képes ásni a kert alatt, 40 cm mélységig terjedően, melynek nyílásai a kert számos részén vakondhalmok formájában jelentkeznek. A vakond ásási sebessége figyelemre méltó, a termőrétegben lapátszerű kezeivel és nagy körmeivel akár 20 cm hosszú alagutat képes ásni percenként. Amikor a föld felhalmozódik, akkor a fejének erős lökéseivel egy óra alatt képes körülbelül hat kilogramm talajt kitúrni a felszínre. Ily módon az év azon időszakaiban, amikor nagyon aktív, naponta akár 20 vakondtúrást is képes produkálni.

A vakond zavaró ugyan a kert esztétikájára nézve, ám megjelenése azt is jelenti, hogy a föld egészséges, és van elég táplálék a számára. A negatívumok mellett a vakond hasznos a kerti kártevők ellen. Saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Elpusztítja a talajban élő és károsító pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat, keveri és lazítja a termőföldet, segítve a nedvesség felszívódását és a talajéletet. Ezért sem tanácsos például a gyümölcsösökből elűzni, mert a fák gyökereit pusztító pajorok (többek közt a májusi cserebogár lárvái) első számú fogyasztói.

Figyelmeztetés: Éppen ezért a vakond a védett fajok egyike, és ez még kiemeltebben fontos napjainkban, ezért semmiképpen sem szabad őket elpusztítani.

Föld alatti vakondjárat rendszer

A vakondnak van egy központi kamrája a föld alatt, az a nappalija, a fészke, ami levelekkel és ágakkal van kibélelve. Itt lakik, innen indul ki és ás járatokat keresztbe kasul, majd ugyanoda tér vissza. A párok együtt ássák közös közlekedési és vadászfolyosóikat. Tavasszal szaporodnak, a nőstény a fészekben szüli meg az utódait; körülbelül négyheti vemhesség után három-öt kölyköt hoz a világra. Tehát gyorsan elszaporodnak a kertünkben. Az utódok ráadásul sokat esznek, és gyorsan fejlődnek, ezért a növekedésükkel a vakond tavasszal folyamatosan növeli a járat rendszerét, hogy még több táplálékot tudjon szerezni. A fészek mellett alakítja ki a tároló raktárakat is, ahova felhalmozza a téli zsákmányát. Az anya odaadással gondozza csemetéit, és nem retten vissza semmilyen veszélytől, ha a megmentésükről van szó. Körülbelül 5 hét múlva elérik a felnőtt vakondok nagyságát, és ők is munkához látnak a kertünkben.

Hogyan lehet megszabadulni a vakondoktól?

A vakond vak, de a hallása nagyon érzékeny. Ezen alapulnak a korszerű vakondriasztó készülékek, melyek hangrezgésekkel irritálják a vakondot és a rágcsálókat – az emberre viszont passzívak, nem károsak, mert alacsony a frekvencia tartományuk.

A korszerű vakondriasztók működési elve

A vakondriasztó rúdja, amit a földbe kell beásni, alacsony frekvenciájú hangrezgéseket bocsájt ki, 30-50 másodpercenként. Mivel a talaj nagyon jól vezeti a hangot, ez a rendszeresen ismétlődő, zavaró hang rendkívül irritálja a vakond érzékeny hallását. A készülék annál hatásosabb, minél nagyobb az általa leadott hangrezgés frekvenciája. Jellemzően 300-1000 Hz közötti rezgés tartományban működnek a vakondriasztók, de léteznek ennél is erősebb, multifunkcionális ultrahangos, kombinált vakond- és más kisállatriasztók is. A Metroman webáruházban mindezekből válogathat az igényeinek megfelelően.

A vakondriasztók típusai - előnyök

Az elektromos vakondriasztók működéséhez áramellátásra van szükség, amit biztosíthatunk napelemmel vagy elemekkel, illetve léteznek vezetékes riasztók is. A különböző változatnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Hogy mikor és hol, melyiket érdemes használni, ahhoz először is ezeket érdemes mérlegelni a vásárlás előtt:


Napelemes vakondriasztók a Metroman webáruházban

Napelemes vakondriasztók: ezek a legnépszerűbb készülékek, mert az év legnagyobb részében, napos helyre telepítve, gond nélkül, kiválóan működnek. Árnyékos helyeken és téli időszakban viszont érdemes elemes vagy vezetékes vakondriasztókban gondolkodni.

 

Elemes vakondriasztók a Metroman webáruházban

Elemes vakondriasztók: nagyon előnyösek árnyékos helyeken is, és télen, az év borongós és fagyos évszakában, mert a tartós vagy tölthető elemeknek köszönhetően hosszú üzemidőt üzemelnek. A Metroman webáruházban válogathat olyan típusok közül, melyek hosszú üzemidőt biztosító, góliát elemekkel, több hónapot is kiválóan üzemelnek.

 

Vezetékes vakondriasztók a Metroman webáruházban

Vezetékes vakondriasztók: előnyük, hogy folyamatos tápellátásuk biztosított, és jellemzően nagyobb hatótávúak.

 

Melyek a leggyakoribb hibák és csalódások okai a vakondriasztókkal kapcsolatban?

A leggyakoribb hiba az szokott lenni, amikor tetszőlegesen helyezünk el egy-két riasztót, a készülék hatótávjánál nagyobb méretű kertben. Emiatt nem történik meg a csoda, nem fognak a vakondok eltűnni a kertből.

A csalódás elkerülése végett fontos tudnunk, hogy amikor elhelyezzük a riasztót, a vakondok a veszélyt megérezve, hirtelen zavarodottságukban még aktívabbá válnak, és többet ásnak. Mivel a zaj idővel sem szűnik meg, egyre zavaróbbá válik számukra, és elkezdenek távolabb menni. Tehát ne ijedjünk meg, ha kezdetben fokozott aktivitást érzékelünk, ez teljesen normális. Ez az intenzív reakció akár 3 hétig is eltarthat. Akárcsak mi, emberek is különbözőek vagyunk, a vakondok is különbözőképpen reagálnak környezetük változásaira, ellenállóbban, lassabban vagy érzékenyebben és gyorsabban, ez változó lehet. De mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy a vakondok természetükből fakadóan lassan változtatják meg az élőhelyüket, mert már sokat dolgoztak, mire kiépítették a járataikat, és rendkívül függnek rajtuk.

A másik fontos tényező, hogy minél hosszabb ideje lakik a vakond család egy területen, annál jobban berendezkedtek, és ezért nehezebb elűzni őket. Nem lehetetlen, de ezzel is számolni kell. Ezért ha egy mód van rá, ne halogassuk a riasztók telepítését, mert minél később kezdjük el, annál fárasztóbb lesz elzavarni őket, és annál nagyobb ellenállásba ütközünk a vakond részéről.

Viszont a jó hír az, hogyha betartjuk az itt felsorolt irányelveket, kitartóak vagyunk és következetesen járunk el, akkor törekvésünket siker fogja koronázni, és megszabadulhatunk a vakondok okozta károktól.

A vakondriasztó készülékek helyes elhelyezése

A hangrezgés a tömörebb talajokban jobban terjed mint a lazább földben. A földben lévő akadályok különböző akusztikus ellenállást jelentenek, pl. a falak, a ház alapja, kertszegélyek, térkő vagy terasz alapja, a pince, beton elemek vagy akár csövek, amelyeket a föld alá fektetnek. Ezek anyaguktól és méretüktől függően akár olyan mértékben gyengíthetik, elnyelhetik a rezgéseket, hogy nem lesznek elég zavaró hatással a vakondra. Ezt a tényezőt is mindenképpen vegyük figyelembe az eszközök telepítésekor, mert ilyen esetekben értelemszerűen több riasztót kell elhelyeznünk. Ugyanez érvényes akkor is, ha a kertben szintkülönbségek vannak kialakítva.

A riasztó akkor adja át a legjobban a rezgést, ha a rúdja mélyen a földben van, egészen a fej aljáig. A hatékony működés érdekében fontos, hogy jól tömörítsük körülötte a talajt. Soha ne a vakondtúrásba helyezzük a riasztót, hanem kövessük az alábbiakban leírtakat.

Mindig a kert középpontjából vagy a háztól kiindulva, a legközelebbi vakondtúrás közé telepítsük a riasztót (lásd az alábbi 1. ábrán).

A hatékony megoldás kulcsa, a riasztó szisztematikus áthelyezésének jó stratégiája – ugyanis a vakondok két-három hét után elkerülik a riasztót, és elkezdik távolabb túrni a járataikat. Amikor ezt látjuk, át kell helyeznünk a riasztót. Áthelyezéskor, mindig a fenti elvet alkalmazva, a vakondriasztó aktuális helyzete és a legközelebbi friss vakondtúrás közé helyezzük át a riasztót (lásd az alábbi 2. ábrán). Miután ily módon fokozatosan, lépésről-lépésre sikeresen kiszorítottuk a vakondokat a kertből, a vakondriasztókat a kert határára helyezzük el, a megfelelő távolságban. Ez hatékony védőfalat fog képezni a vakondok ellen (lásd az alábbi 3. ábrán).

1. ábra

Vakondriasztó elhelyezése - 1. ábra

2. ábra

Vakondriasztó elhelyezése - 2. ábra

3. ábra

Vakondriasztó elhelyezése - 3. ábra

A riasztók egymástól való távolsága is fontos része a helyes telepítésnek. A riasztó termékleírásában vagy használati útmutatójában meghatározott hatótávolságot figyelembe véve, úgy kell elhelyezni őket egymástól, hogy a hatósugaruk átfedésben legyenek egymással. Mivel a hanghullámok erőssége gyengül, ahogy a földben mint közvetítő anyagban távolodnak a forrástól, a riasztótól. Ezért ahogy a példánkban az 1. ábrán látható, a vakondriasztó hatóterülete 500 nm, ami egy 12,6 méter sugarú, kb. 25 méter átmérőjű körnek felel meg. Ebben az esetben a két riasztót ne 25 méterre helyezzük egymástól, hanem 25%-os átfedéssel 19 méterre, és ily módon a kettő közötti részen is megfelelően erős hangrezgés védelmet tudunk biztosítani.

Hogy könnyebb legyen kiszámolni, melyik riasztóból hány darabra lesz szükségünk, az alábbiakban megadunk egy táblázatot. Itt megtalálja, hogy a készülékhez a négyzetméterben megadott védett terület a gyakorlatban mekkora körben fedi le a kertet, és hogy milyen távolságra ajánlott egymástól elhelyezni a vakondriasztókat, a hatótávuk 25%-os átfedésével.

Védett terület Sugár Átmérő Javasolt távolság
800 nm 16 m 32 m 24 m
700 nm 15 m 30 m 22,5 m
600 nm 13,8 m 27,6 m 20,7 m
500 nm 12,6 m 25,2 m 19 m
400 nm 11,2 m 22,5 m 16,7 m
300 nm 9,7 m 19,5 m 14,6 m
200 nm 8 m 16 m 12 m
Hány vakondriasztóra lesz szükségem?

Ahogy említettük, a legtöbb kudarc és rossz vélemény a helytelen használatból fakad, amikor csak egy-két riasztó kerül elhelyezésre, az is tetszőlegesen, és a kerttulajdonosok ettől várnak csodát. Ha komolyan gondoljuk, akkor arra kell számolnunk, hogy végül is egy védőfalat kell telepítsünk a kert határára, hogy miután kiűztük a vakondot, a telken kívül tartsuk, másképp kezdhetjük elölről.

Ezért ha nem egy kis kertünk van, amit egy riasztó hatótávja lefed, akkor javasolt, hogy egyszerre több vakondriasztót használjunk. A készülék hatósugara és a területünk nagysága alapján könnyen ki tudjuk számolni, hány készülékre van szükségünk.

A darabszám meghatározásához az adott kert kerületéből kell kiindulni, és azt elosztani a vakondriasztón feltüntetett hatótávval, a fentiekben leírt biztonságos átfedéssel, ráhagyással.

Példánkban egy nagy, 50 x 90 méteres kertet mutatunk be, aminek a kerülete 280 méter. Ha a táblázatban a kiválasztott riasztó egymástól való távolsága ideális átfedéssel 19 m, akkor 12 db riasztóra lesz szükségünk a 3. ábrán látható módon, egy ilyen nagy kert teljes határának a védelméhez.

Mit tehetünk a nagyobb hatékonyság érdekében?

A folyamatos működésű vakondriasztót időközönként érdemes néhány napra kikapcsolni, majd újra bekapcsolni, hogy ne szokjanak hozzá a vakondok. Kikapcsolható vakondriasztók közül is több típusból válogathat a Metroman webáruházban.

Hogyan alkalmazhatod megelőzésre a vakondriasztókat?

Egyértelműen az a legjobb, ha be sem engedjük a kertünkbe a vakondot. Ha előre gondolkodunk, ez is lehetséges, amikor még nincs vakondtúrás a kertünkben, és előre kialakítjuk a fentiekben leírt „védőfalat”. Így van esélyünk rá, hogy elkerüljük a vakond okozta károkat és a vele járó kellemetlenségeket.

Vakondriasztó elhelyezése a kertben

Mit kell tudni a vakondriasztás érdekében a különböző évszakokban?

Fontos figyelembe venni, hogyan viselkedik a vakond a különböző évszakokban, különben könnyen frusztráltak leszünk a kis állat változékony tevékenységeitől, ami egyébként természetes, az évszakkal járó jelenség.

Tavasz

Ha még nincs telepítve vakondriasztónk, az átfagyott talaj felengedése után érdemes azonnal, de legalábbis minél hamarabb telepíteni, amikor a vakondok kora tavaszi aktivitása még nem indult be, vagy nem túlságosan. Ha már felütötte a fejét a kertünkben, akkor tavasszal és ősszel a legnehezebb elüldözni őket, mert ilyenkor a legaktívabbak az élelem keresésében.

Nyár

A tavaszhoz és az őszhöz képest a nyár az új túrások számában visszafogottabbnak mondható, kivéve az eső utáni időszakokat. Ez azzal magyarázható, hogy nyáron bőségesebb az élelem, és kisebb munkával is meg tudják szerezni azt, ami a fenntartásukhoz szükséges.

Ősz

Azt feltételezhetjük, hogy késő ősszel, ahogy minden leterem a kertben, és jönnek a hidegek, az állatok nyugovóra térnek. Ez azonban sajnos a vakondra nem igaz. Nyáron az emberek okozta zajok, a fűnyíró és hasonló hangok is zavarják a vakondot, még ha nem is olyan mértékben és hatással, hogy elköltözzön. Késő ősszel viszont, ahogy csendesebb lesz a kert, még a talaj fagyása előtt a vakondot túlélési ösztönei arra késztetik, hogy felkészüljön a télre. A szokásosnál fokozottabb aktivitással dolgozik, kibővítve a járat rendszerét, vadászterületét, és ennek a bosszantó következménye számunkra, hogy a vakondtúrások jelentősen megszaporodnak a gyepen és az ágyásokban.

Tél

Télen, miután a hőmérséklet lecsökken, és a talaj megfagy, a vakond alagútjaiba nem jut további élelem. Tehát még a fagyok beállta előtt biztosítania kell túlélését, és előkészületeket kell tennie. A fagyott talajban lecsökkentik a tevékenységüket, és a járatrendszerüket alig, vagy egyáltalán nem növelik, csak a meglévő járatokat használják. Viszont ha időközönként felolvad a talaj, akkor tovább ügyködnek, a téli élelem után kutatva, ezért akár az őszhöz hasonló aktivitás is előfordulhat. Emiatt télen is szükség van a vakondriasztókra, célszerű őket még a téli fagyok beállta előtt telepíteni. Télen használhatunk elemes vakondriasztókat, melyek a hosszabb borongós időszakokban is éjjel-nappal folyamatosan működnek.

Képek forrása: gardigo.de pixabay.com

Milyen vakondriasztót válasszunk?

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a legnépszerűbb Metroman webáruház vakondriasztó készülékei:

2021.11.04.

Vissza

Kapcsolódó termékek

hangrezgésekkel elriasztja és távol tartja a rágcsálókat

 alkalmas vakond, mezei pocok, földikutya távoltartására

 a jelzések embert vagy más állatot nem zavarnak

Megnézem
6 920 Ft
Raktáron

Az innovatív Napelemes hangya -, vakond -, egérriasztó az Isotronic kiváló terméke . Napelemmel működő, hordozható és rendkívül hatékonyan alkalmazható, bármilyen kémiai anyag nélkül mely magas fokú környezetvédelmet biztosít.
A készülék kvarcrezgéseket állít elő kb. 40 mp-es időközökben a 400-800 Hz ± 50 Hz frekvenciatartományban.  

Megnézem
6 670 Ft
Rendelhető

A Swissinno legújabb, erős rozsdamentes fémből készült professzionális vakondfogó csapdája.
 Gyorsan és egyszerűen telepíthető, precíz megbízható működésű vakondcsapda.
- Gyors és egyszerű használat
- Az alagút bármelyik irányából működik
- A sikeres fogás távolról is látható
- Biztonságos a felhasználónak, és nem
veszélyes a háziállatokra

Megnézem
9 990 Ft
Raktáron

- Rezgéseivel hatékonyan riasztja a föld alatti rágcsálókat, vakondokat .
- Beépített akkumulátorának köszönhetően sötétben is működőképes.
- nagy méretű szolár panel (90x70 mm)
- 155 mm alumínium szár  

Megnézem
3 590 Ft
3 190 Ft
Raktáron

A Swissimo olyan vakond csapdát fejlesztett ki, amellyel kiküszöbölhetőek a többi, piacon található csapda hiányosságai.
Egyszerű összeállítás másodpercek alatt: húzzuk ki a rugós egységet, ameddig lehet, és a csapda máris be van állítva.
- Gyors és egyszerű használat
- Az alagút bármelyik irányából működik
- A siker távolról látható
- Biztonságos a felhasználónak, és nem
veszélyes a háziállatokra

Megnézem
6 250 Ft
Raktáron

Ez a praktikus készlet nem csak 4 db Gardigo vakond és pocok csapdát tartalmaz, hanem a csapdák felállításához szükséges tartozékokat is. A tesztelő és a lyukvágó segítségével  készítse elő a telepítés helyét, majd húzza ki a rugós egységet ameddig lehet, és a csapda máris be van állítva.
- Gyors és egyszerű használat
- Az alagút bármelyik irányából működik
- A siker távolról látható
- Biztonságos a felhasználónak, és nem veszélyes a háziállatokra  

Megnézem
23 950 Ft
Raktáron